Het fundatiegebouw
een uniek Utrechts monument

Het monumentale gebouw van de Fundatie van Renswoude is zowel in- als uitwendig grotendeels in oorspronkelijke staat. De Regentenzaal is, ook in haar beschildering van plafond en wanden, nog geheel in de staat van 1762. Met het verstrijken van de tijd is deze zaal een zeldzaam voorbeeld van midden achttiende-eeuwse bouw- en interieurkunst geworden. Landelijk gezien wordt het pand als uniek bestempeld. Gebouw en interieur zijn van een bijzondere gaafheid en zeer typisch voor de bouwperiode. Een aanzienlijk deel van de inventaris van het pand is kunsthistorisch van belang; enkele stukken van de inventaris werden geëxposeerd in de rococo tentoonstelling van het Rijksmuseum, in 2002. De inventaris is gedeeltelijk afkomstig uit de inboedel van de stichteres van de fundaties.

Rococo interieur

“De Regentenzaal van de Fundatie van Renswoude te Utrecht is misschien wel het best bewaarde en gedocumenteerde rococo interieur van Nederland. Zowel de vaste afwerking van het interieur als het grootste deel van de inboedel is in situ bewaard gebleven.” Aldus het boek ‘Rococo in Nederland’, dat in 2002 door het Rijksmuseum te Amsterdam is uitgebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Rococo, Nederland aan de zwier’. In het boek is een apart hoofdstuk aan de Regentenzaal gewijd.

Rijksmonument

Het fundatiegebouw in Utrecht is opgenomen in de lijst van 100 topmonumenten van Nederland. Wij doen ons best het in zijn soort unieke gebouw met inventaris in stand te houden en het tegelijkertijd zoveel mogelijk toegankelijk te laten zijn als levend erfgoed voor de stad Utrecht. De Fundatie is maatschappelijk betrokken en stelt het huis open voor bijvoorbeeld de Open Monumentendag, het Kamermuziekfestival en het Festival Oude Muziek.

Bij de Fundatie gaan stijl en aandacht hand in hand met elkaar. Op basis van uw persoonlijke wensen zorgen we voor een unieke bijeenkomst.
Meer weten? Bel 030 231 0351, app 06 1988 1693 of mail naar chatelaine@fvru.nl